Pasztet z selera – musisz spróbować!

Tym razem uzupełniam mój dział z przepisami 🙂

Każdy kto lubi nowe smaki i nie jest uczulony na selera powinien koniecznie spróbować pasztetu z selera 🙂

Potrzebne są:

– 4 cebule

– 3 spore selery

– 4 jajka (białka oddzielnie ubijamy)

– 1 szkl. bułki tartej

– 2 kostki bulionu grzybowego

Cebule kroimy w kostkę i na oleju „szklimy” – do tego dodajemy starte selery i dusimy przez godzinę.

Następnie 2 kostki bulionu grzybowego rozpuszczone w połowie szklanki wody – studzimy – potem dodajemy żółtka i bułkę tartą.

Na końcu mieszamy z pianą z białek.

Możemy nieco przełamać smak selera np koperkiem albo natką pietruszki – co kto lubi 🙂

Wkładając do formy pamiętamy, ze pasztet nam trochę urośnie  😆

Wcale nie wygląda jak z selera prawda ? 🙂

Pieczemy w piekarniku w 180 °C do zbrązowienia (ok godzinę) a potem zajadamy…

Smacznego!

Oczywiście można sobie zamrozić i później odgrzać w piekarniku.

Źródła przepisu nie podaję bo dostałam na kartce od mamy, ona dostała od koleżanki a ta od…??? 🙂

A komu posmakuje to polecam również pasztet z cukinii :)

Reklamy

12 comments

  1. Ciekawy pomysł! wprawdzie za selerem nie przepadam, ale ostatnio zaczęłam próbować potraw, które nie są w moim typie (czyli zawierają składniki, których nie lubię;)) i jak na razie jestem mile zaskoczona 🙂 więc chyba wypróbuję Twój przepis 🙂

    • Jak nie przepadasz za selerem – to spróbuj zrobić mniejszą porcję np z połowy – bo z tego (3 duże selery) wychodzą dwie foremki – i dosyp dużo natki z pietruszki lub koperku 🙂

      • dziękuję serdecznie, za błyskawiczną odpowiedź 🙂 zabieram się za przygotowanie pasztetu 🙂

      • wyszedł super 🙂 jest przepyszny… ja delikatnie zmodyfikowałem, ponieważ do selera dodałem jedną startą marchewkę, odrobinę chrzanu i właśnie pietruchę 🙂 smakowitość 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s